top of page

Tanduttagning

- När du behöver ta bort en tand -

VARFÖR?

Ibland kan en tand inte behandlas. Den kan ha spruckit eller ha en infektion som inte läker ut. Den kanske växer fel.

Tanduttagning bör alltid vara en sista utväg, när ingen annan behandling längre kan göras. Den egna tanden är oftast det bästa alternativet i munnen. 

HUR?

Tandläkaren bedövar området där tanden sitter. I regel är sedan tanduttagningen helt okomplicerad. Ibland måste tanden delas eller en liten operation göras. I vissa fall skrivs en remiss till käkkirurg.

EFTER

Efter tanduttagningen kan det blöda. Du får därför bita på en kompress och ska inte äta, dricka eller skölja munnen på några timmar. Det är bra att ta det lugnt den första dagen.

Du bör inte röka.

Det gör lite ont några dagar efter tanduttagningen. Receptfria smärtstillande preparat gör god nytta. Det är också bra att skölja med klorhexidinlösning under ungefär en veckas tid, då minskar risken för infektioner i såret där tanden suttit.

Om värken tilltar, det blir svullet eller luktar illa i munnen - ta kontakt med oss!

GettyImages-540863696.jpg
wisdom.jpg

Visdomständer

Det är vanligt med inflammation i tandköttet runt en visdomstand som växer fram. Vid långvariga besvär, svullnad eller feber är det bra att söka.

Om visdomstanden växer snett eller ger upphov till återkommande infektioner behöver den tas bort.

Efter att tagit röntgenbilder på visdomstanden görs en bedömning av huruvida den kan tas bort av allmäntandläkare på kliniken.

Ibland måste vi remittera till en specialisttandläkare. Det kan vara när visdomstanden har kraftigt böjda rötter, ligger nära en stor nerv eller växer i ett avvikande läge. Vi samarbetar med erfarna käkkirurger!

bottom of page